Certificatul verde expiră de la 1 februarie pentru românii care nu au doza booster !

Românii care nu au făcut încă doza booster vor putea intra şi de la 1 februarie la mall şi restaurante, dar vor avea o problemă majoră dacă se decid să meargă în alte ţări. Conform unei decizii, în UE, durata de valabilitate a unui vaccin este de nouă luni.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat săptămâna trecută că documentul nu va mai fi valabil pentru cei care au amânat doza booster. Mai exact, este vorba despre cei care nu s-au mai vaccinat împotriva coronavirusului în ultimele 9 luni.  Astfel, certificatul verde ar urma să expire la 1 februarie 2022 pentru cei vaccinaţi cu schema completă, care nu au făcut doza booster şi pentru care au trecut 9 luni de la ultima doză administrată. Aceştia se pot imuniza până la finalul lunii ianuarie, ceea ce va prelungi termenul de valabilitate al documentului.

Potrivit declaraţiilor lui Rafila, măsura a fost discutată în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2. De altfel, estimările specialiştilor arată că la mijlocul lunii februarie în România s-ar putea înregistra peste 70.000 de cazuri de COVID-19 într-un interval de 24 de ore. „Este vorba despre o decizie a Comisiei Europene în care se comunică statelor membre că certificatul care are ca şi scop circulaţia în spaţiul UE este valabil după încheierea schemei de vaccinare pe o perioadă de 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit perioada acestui certificat. Ştim că folosim acest certificat verde inclusiv în România, de exemplu, când mergem la un restaurant. E o decizie pe care o să o discutam, se va discuta la nivelul guvernului şi CNSU, în funcţie de contextul epidemiologic”, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii.

Acesta ar putea fi ultimul val al pandemiei de coronavirus, spune Alexandru Rafila

De asemenea, Alexandru Rafila a mai vorbit și despre cum acest val ar putea fi ultimul din pandemie, după ce a explică că în timp ce transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Contacteaza-ne

Pentru a putea beneficia in totalitate de drepturile dumneavoastra nu ezitati sa ne contactati!

Adresa

Adresa: Strada Agricultori nr 37-39, Sector 2
Bucuresti – Romania