Probleme legate de zboruri?

Pasagerii sunt protejați cu despăgubire pentru anularea zborurilor UE prin dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 februarie 2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea întârzierii prelungite a zborurilor. Se poate acorda despăgubire de până la 600 €, în funcție de distanța rutei zborului.

Pentru a fi eligibili pentru despăgubire, trebuie îndeplinite următoarele trei condiții:





Drepturile pasagerilor transportului aerian, prevăzute de UE, se aplică:

  • Dacă zburați pe teritoriul UE (indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE)
  • Dacă aterizați pe un aeroport din UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din UE
  • Dacă decolați de pe un aeroport din UE către o țară din afara Uniunii, indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE
  • Dacă nu ați primit deja anumite compensații (despăgubiri, redirecționare, asistență din partea companiei aeriene) pentru probleme legate de zbor în baza legislației relevante a unei țări din afara UE

Călătoriile din Regatul Unit către țări din UE

Începând cu 1 ianuarie 2021, normele UE privind drepturile pasagerilor care utilizează transportul aerian nu se aplică în cazurile de refuz la îmbarcare, anulare sau întârziere a zborurilor din Regatul Unit către UE dacă zborul este operat de un transportator din Regatul Unit sau de un alt transportator din afara UE, chiar dacă ați rezervat zborul înainte de această dată. Cu toate acestea, normele UE continuă să se aplice și după 1 ianuarie 2021 în cazul în care zborul dumneavoastră din Regatul Unit către UE este operat de un transportator din UE, cu excepția cazului în care ați primit deja compensații în temeiul legislației Regatului Unit.

UE înseamnă, în acest context, cele 27 de state membre, inclusiv Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin (Antilele Franceze), Azore, Madeira și Insulele Canare (dar nu și Insulele Feroe). Normele UE se aplică, de asemenea, zborurilor către și dinspre Islanda, Norvegia și Elveția.

Avertisment

Zborul de plecare și zborul de întoarcere sunt întotdeauna considerate zboruri separate, chiar dacă sunt părți ale aceleiași rezervări. În unele cazuri, compania care operează zborul (operatorul aerian) s-ar putea să nu fie cea de la care achiziționați biletul. În caz de probleme, doar compania care operează zborul poate fi trasă la răspundere. În cazul în care o companie aeriană închiriază o aeronavă cu tot cu echipaj de la o altă companie aeriană (sistem „wet lease”), responsabilitatea operațională pentru zbor îi revine companiei care închiriază aeronava deoarece, în temeiul legislației UE (Regulamentul 261/2004), ea este cea care operează zborul.


Ce trebuie să faceți dacă zborul dvs. este anulat sau intarziat ?

Păstrați toate documentele dvs. de călătorie
  • Flight documents: boarding pass, booking confirmation, electronic ticket (e-ticket), delay notification, etc.
  • Cheltuieli: taxi, cazare, masă, băuturi etc.
Păstrați informațiile privind zborul
  • Numărul zborului
  • Orarul de zbor (ora planificată de plecare și sosire)
  • Durata întârzierii (ora efectivă de plecare și sosire)
Încercați să stabiliți motivul întârzierii
  • Solicitați echipajului de cabină confirmarea scrisă
  • Verificați condițiile meteorologice
  • Verificați dacă și alte zboruri sunt întârziate sau anulate
Solicitați despăgubire pentru un zbor anulat sau intarziat

Cereți-vă drepturile!

În cazul în care considerați că drepturile dumneavoastră nu au fost respectate, există mai multe căi de atac pe care le puteți utiliza. Cu toate acestea, ar trebui să vă adresați întotdeauna mai întâi companiei aeriene. De asemenea, avocatii nostri specializati va pot ajuta numaidecat.

Dacă nu primiți răspuns din partea companiei aeriene în termen de 2 luni sau dacă nu sunteți mulțumit de răspunsul primit, puteți înainta o plângere, într-un interval rezonabil de timp, către autoritatea nationala relevanta din țara în care a avut loc incidentul. Autoritatea națională trebuie să vă furnizeze un aviz juridic fără caracter obligatoriu cu privire la modul în care ar urma să fie tratată plângerea dumneavoastră.

Puteți introduce o cerere de despăgubire în baza normelor UE, utilizând procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa. Pentru zborurile operate de o companie din UE, puteți introduce cererea fie în țara din care ați plecat, fie în țara în care ați sosit. Aceeași regulă se aplică și în cazul zborurilor de legătură, care fac parte dintr-o singură rezervare, dar care sunt operate de companii diferite. De asemenea, puteți sesiza instanța din țara în care este înregistrată compania aeriană.

În cazul în care compania aeriană nu este înregistrată într-o țară din UE, vă puteți adresa instanțelor din țara UE din care ați plecat, în care ați sosit sau din care ați luat zborul de conexiune. Intervalele de timp pentru introducerea unei acțiuni în justiție împotriva unei companii aeriene sunt definite de normele naționale privind limitarea acțiunilor din fiecare țară a UE.

Pentru ca ne dorim clienti multumiti si relaxati, am simplificat procedura noastra. In doar 3 pasi, te ajutam sa primesti despagubirea pe care o meriti.

1. Stabilirea eligibilitatii tale

Dupa ce primim mesajul tau, echipa noastra demareaza procedura si analizeaza datele furnizate de tine pentru a stabili daca esti eligibil pentru a primi despagubire.

2. Lucram pentru a-ti obtine compensatia

Contactam compania aeriana respectiva si facem toate demersurile necesare pentru a obtine compensatia care ti se cuvine.

3. Primesti despagubirea

Dupa ce primim un raspuns favorabil din partea companiei aeriane, aceasta ne va furniza compensatia ta. Noi vom face plata, iar tu vei incasa despagubirea care ti se cuvine.

Nu ezita sa contactezi echipa de specialitate!

 

 

Contacteaza-ne

Pentru a putea beneficia in totalitate de drepturile dumneavoastra nu ezitati sa ne contactati!

Adresa

Adresa: Strada Agricultori nr 37-39, Sector 2
Bucuresti – Romania