Daca aveti vecini galagiosi sa stiti ca exista remedii si pentru ei. Aflati ce aveti de facut in asemenea situatii cand sunteti deranjati de catre vecinii galagiosi
Vecini Galagiosi ? Haideti sa vedem cum ii potolim, legal !
Cu totii am avut parte in viata asta de vecini galagiosi, fie ca au fost la bloc( de cele mai multe ori) fie chiar la casa , in vecinatatea noastra, fie ca au pornit muzica cu titlu de obisnuinta sau certurile si scandalurile din familiile lor ne deranjau existenta si linistea.
Oricare ar fi fost problema , probabil ca v-ati inchipuit ca nu puteti face nimic si ca fiecare “face ce vrea la el acasa”.
Ei bine, nu este chiar asa, fiindca “libertatea ta se termina unde incepe a celuilalt” si nu putem intra peste libertatile celor din jurul nostru, se traduce prin faptul ca daca deranjezi vecinii esti pasibil de amenda si cateodata chiar si de dosar penal.
Pentru a intelege corect acest fenomen al vecinilor galagiosi, este esential sa intelegem de fapt ce fapta este aceea atunci cand un vecin produce neplaceri celorlalti coproprietari din imobil?
Raspunderea civila delictuala este una dintre formele de raspundere, pentru cei care nu respecta linistea si care deranjeaza. Poate ca pare mult, dar haideti sa va arat ce spune legea:
Articolul 1.349
Răspunderea delictuală
(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
Prin urmare, este evident ca regulile de conduita , sau mai bine zis, aceasta sintagma, REGULILE DE CONDUTIA, pot face referire la LEGE, la normele interne, poate din cadrul condominiilor sau alte reguli aplicabile prin obicei.
Pentru a intelege mai clar acest lucru, atata vreme cat ai vecini galagiosi, ei pot raspunde civil si contraventional sau penal, in anumite cazuri.
Care sunt orele de liniste?
Conform legii 61/1991 tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
Asta inseamna ca daca deranjez in afara acestor ore nu patesc nimic?
NU! Nu inseamna ca daca legea 61/1991 prevede ore de liniste, avem voie sa daramam blocul cu muzica doar ca acele ore nu sunt trecute in lege.
Legea a fost modificata in 2019 si prevede si ce se intampla daca deranjati linistea in afara acelor ore de liniste –
Potrivit cadrului legal, persoanele care organizează petreceri cu caracter privat şi utilizează aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, vor plăti o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei, o creştere semnificativă faţă de valoarea anterioară (între 500 şi 1.500 de lei, cat era prevăzut de Legea nr. 61/1991).
Această pedeapsă creşte semnificativ la persoanele care repetă ofensa într-un interval de 24 de ore, iar amenda poate ajunge până la 6.000 de lei, sau până la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii. Amenzile cresc până la 1.500 de lei şi pentru persoanele care incită la dezordine socială, organizează jocuri de noroc ilegale, sau servesc băuturi alcoolice în locurile publice şi în afara restaurantelor.
Vecinii galagiosi pot fi sanctionati penal ?
Da! insa doar in anumite conditii si doar daca din vecini galagiosi care stau in apartament sau curte, se transforma in vecini galagiosi care ies pe scara blocului si pe strada si incep sa comita acte de violenta.
Articolul 371
Tulburarea ordinii şi liniştii publice
Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
In acest caz, se poate apela politia in asa fel incat vecinii galagiosi sa aiba de furca si cu organele legii care sunt obligate sa mentinta ordinea si linistea publica.
Daune morale pentru vecinii galagiosi – Ce pot sa fac daca vecinii fac galagie constanta folosind bormasina sau alte surse de zgomot?
Vorbeam mai sus despre raspunderea civila delictuala. In acest context, atunci cand nici amenzile date de catre politie nu rezolva problema, este necesar sa va adresati instantei de judeata cu o cerere prin care sa solicitati constatarea faptei civile delictuale si ulterior obligarea celor ce comit aceste fapte in mod succesiv, la plata unor daune de natura morala.
Ce probe trebuie sa am pentru a putea chema in judecata un vecin galagios?
Inarmati-va in primul rand cu rabdare! Este esential sa chemati si un expert extrajudiciar pentru inceput, pentru a inregistra zgomotele produse de catre vecini si pentru a le reda intr-un raport, ce va avea valoarea unor inscrisuri in instanta.
De asemenea, proba cu martori este foarte utila si de ce nu, interogatoriul persoanei pe care o chemati in judecata.
Folositi-va telefonul mobil, faceti inregistrari fiindca ele va vor ajuta in instanta sa dovediti de fapt chinul prin care ati trecut pentru a-i suporta pe vecinii galagiosi care nu va lasa sa va vedeti linistiti de viata.
Poate ca este bine sa mentionam si faptul ca daca din vecini galagiosi se transforma in vecini care ameninta sau va agreseaza, discutam despre zona penala a lucrurilor si este indicat sa depuneti o plangere penala.
Astfel,
b) cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevăzute 25 adica nerespectarea orelor de liniste;
d) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei, faptele prevăzute la pct. 27) şi 30) pentru deranjarea persoanelor in afara orelor de liniste;
Daca nu se potolesc vecinii galagiosi, amenzile de mai jos sunt cele ce le vor primi:
Repetarea contravenţiilor prevăzute la art. 2 pct. 1), 25)-27), într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancţionează după cum urmează:a) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activităţi în folosul comunităţii, faptele prevăzute la pct. 1) şi 25);b) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunităţii, faptele prevăzute la pct. 26);c) cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunităţii, faptele prevăzute la pct. 27).
Observam astfel ca vecinii galagiosi pot fi adusi la “tacere” in mod legal si pentru asta este necesar sa cunoasteti legea in asa fel incat sa va puteti apara drepturile civile!